Beoordeling Elpees & Singles

Al het vinyl wat op de webshop komt te staan word door mij persoonlijk beoordeeld en gefotografeerd.

Wat je op de foto ziet is wat je krijgt! Wanneer er vinyl verkocht word dan volgt er nog een extra kwaliteitscontrole voor het de deur uit gaat. Wanneer je twijfelt of je hebt ergens een vraag over stuur mij dan een bericht. Ik zal je dan foto's toesturen of verdere informatie geven. 


Er zijn vele manieren om vinyl te beoordelen maar eigenlijk worden de onderstaande gradaties gebruikt volgens het Gold Mine System. Prachtig systeem, alleen is er 1 maar....Ieder mens bekijkt en kwalificeert vinyl op een andere manier. Wat ik persoonlijk als VG+ beschouw kan een ander als NM beschouwen en andersom. Je ziet hieronder bijvoorbeeld ook dat de grens tussen VG en VG+ qua hoezen erg klein is.(vandaar ook de foto's die ik maak)

Mochten er aan de hand van de foto's alsnog vragen zijn je weet me te vinden.

Ik doe mijn uiterste best om dit zo goed mogelijk te doen en mocht er na aankoop iets niet goed zijn dan hoor ik het graag en komen we vast gezamenlijk tot een oplossing! Near Mint (NM): Een tweedehands plaat kan niet hoger worden gewaardeerd als Near Mint. Het vinyl bevat geen fouten en speelt perfect af, het vinyl is helder en glimmend en het label heeft geen beschadigingen. De hoes vertoont geen sporen van slijtage en ziet er bijna als nieuw uit. NM is de hoogste gradatie die word toegekend aan een gespeelde plaat. Goldmine Records omschrijft het als volgt: Bijna perfect, maar niet helemaal.

 

Very Good Plus (VG+): Deze platen zijn  gebruikt, maar goed onderhouden. Je ziet  sporen van gebruik, kleine krasjes. Dit heeft nauwelijks effect op de kwaliteit van het geluid. Het vinyl ziet er goed uit en glimt. Het label kan kleine imperfecties vertonen, maar is schoon. Bij hoezen zijn er sporen van slijtage zichtbaar. Vaak zie je dat de randen zijn versleten, maar de hoezen verkeren wel in een goede staat. Er kan een plekje van een prijssticker op de hoes zitten, een geschreven tekst of een knipje in de hoes. Dit wordt wel ook wel een ‘cut out’ genoemd.

 

Very Good (VG): Het vinyl heeft duidelijk krasjes die zorgen voor ruis of licht gekraak. Meestal is dit het duidelijkst hoorbaar bij rustige stukken in de muziek. De plaat slaat niet over. Het vinyl oogt een beetje flets en grijsgedraaid. Het label en de hoes zijn ontsierd door kleine scheurtjes, plakbandrestjes, stickers of zijn beschreven. Maar de hoes en label zien er nog steeds acceptabel uit. 

 

Good (G): Duidelijk gespeeld, flets en grijsgekleurd vinyl met diepere krasjes. Je hoort gekraak en ruis, maar de plaat slaat over. Het label kan duidelijk beschadigingen vertonen en de hoes  vertoont duidelijke slijtage of scheurtjes. 

 

Poor (P), Fair (F): Deze platen zijn het spelen en verzamelen niet waard. Ze zijn gebarsten, kromgetrokken en niet afspeelbaar zonder over te slaan of te blijven hangen. Ook de hoes is er belabberd aan toe: waterschade, scheuren of zit vol met stickers. Dergelijke platen belanden in de vuilnisbak, worden gebruikt als decoratiemateriaal of worden verkocht voor een paar centen. Vaak krijg je er niet meer voor dan o tot 5 procent de Near Mint waarde.

 

Bronnen: Gold Mine.